• VODOOPSKRBA   
  sačuvajmo zdravu i pitku vodu    
  za buduće generacije    
   
            
   

 •  ODRŽAVANJE GROBALJA
   I POGREBNE USLUGE
    

   poslovna politika ovog poduzeća je da
   građanima pomogne i bude na usluzi u
   najtežim trenucima

 •  DIMNJAČARSKA SLUŽBA
   dimnjačarska služba čisti, kontrolira i održava sve dimovodne i
   ložišne objekte na području Općine Erdut
   
 •    ODRŽAVANJE ZELENIH POVRŠINA
     I KOMUNALNA GRAĐEVINA 

   

OBILJEŽEN DAN PLANETA ZEMLJA

I ove godine je Općina Erdut sudjelovala u akciji ''Zelena čistka'' u suradnji sa komunalnim poduzećem Čvorkovac d.o.o. Sva mjesta naše općine su uključena u ovu akciju, tako je u Erdutu u Aljmašu organizirana akcija čišćenja i prikupljanja otpada, dok je u Dalju i Bijelom Brdu program bio uz samo čišćenje i prikupljanje otpada obogaćen raznoraznim radionicama, prezentacijama i na našu veliko zadovoljstvo otvoren je još jedan park, na inicijativu načelnika općine, gospodina Jugoslava Vesića.. Ovaj put u Bijelom Brdu.
Park je otvorio načelnik općine gosp. Jugoslav Vesić koji je istakao da mu je izuzetno drago što je imao čast otvoriti park koje su ''mudre glave Bijelog Brda'' postavile u samom centru sela. Ovaj projekt je rađen po projektnoj dokumentaciji po kojoj je trenutno završena prva faza radova od postojeće tri. Izrađene su staze te postavljene klupe, dok je rundelu sa cvijećem posadila sama direktorica komunalnog poduzeća, gospođa Anđelka Tomašević zajedno za djecom iz vrtića ''Mali Princ'' iz Bijelog Brda te djecom iz osnovne škole ''Bijelo Brdo''. Kada je u pitanju financiranje, cjelokupan projekt je financirala isključivo Općina Erdut, dakle bez ikakvih sufinanciranja. Ovaj park je izuzetno zanimljiv, jer je za razliku od parka ''Mala Dalmacija'' kojeg je isto otvorio načelnik Vesić prije dvije godine u Dalju, ovaj park zaštićen te nam dopušta da sami određujemo gdje bi i kako to u konačnici moglo izgledati. U planu je postavljenje još klupa, koševa za otpad kao i proširenje postavljenih staza. Završetak svih faza sukladno projektnoj dokumentaciji zavisi od financijskih sredstava, istakao je načelnik Vesić.
Osim otvorenja parka i sakupljanja smeća učenici i djeca iz vrtića su radili i raznorazne radionice primjerene današnjem danu. Tako su učiteljice razredne nastave u osnovnoj školi Bijelo Brdo pripremile prezentaciju, u kojoj su svi učenici interaktivno sudjelovali, o tome gdje se odlaže smeće, što svaki pojedinac može učiniti za planetu, zašto je važno razvrstavanje i recikliranje svih vrsta otpada. Cilj i svrha ove prezentacije je bila djecu na slikovit i zanimljiv način naučiti kako će čuvati i brinuti o svojoj planeti, sada i u budućnosti.
Bogat i raznovrstan program povodom današnjeg dana je pripremljen i u Dalju u suradnji sa osnovnom školom ''Dalj'' i dječjim vrtićem ''Mali princ''. Tako su djeca iz vrtića imala radionicu na kojoj su od raznovrsnih otpadaka izdradili robota i dinosaura, gdje su htjeli pokazati što se sve zanimljivo od nečega što bi završilo u kontejneru može napraviti. Uz veliki trud njhove tete Ljerke su izradili sami svoj eko otok, kako bi dobro zapamtili i naučili kako koristiti svaki od 35 eko otoka koji su postavljeni na području naše općine.
S obzirom na njihov trud oko izrade eko otoka, odlučili smo ih odvesti do pravog eko otoka i dati zadatak da razvrstaju raznorazne otpatke i ubace u odgovarajući spremnik što su oni, na naše veliko zadovoljstvo, bez greške zajedničkim snagama i uradili.
Osim radionica o eko otocima, učenici iz osnovne škole su radili razne projekte kao što su izrada koša za smeće od plastičnih flaša i od papirnih otpadaka, zatim pravljenje od papira zemljine kugle, crtanje zemlje, prirode i svega onoga što nas okružuje i što moramo zaštititi i očuvati.
Velik broj učesnika omogućio nam je da osim radionica, obiđemo i našu prekrasnu dunavsku obalu i park u Dalju i pokupimo smeće i uredimo tu prirodu da bar danas bude bez i jednog papirića, jer naša priroda to i zaslužuje. Sadašnjost je takva, da smo imali što pokupiti, ali sudeći po onome, ''na mlađima svijet ostaje'' možemo slobodno reći da naša Planeta u budućnosti, sa ovom djecom, ne bi trebala biti ugrožena.
Danas smo svi zajedno dali mali doprinos planetu Zemlja, a već sutra ćemo se potruditi primjenjivati naučeno i naučiti one koji ne znaju, jer dan Planeta nije samo danas, nego 365 dana u godini. Zašto? Odgovor na to pitanje dala je jedna mlada duša iz Bijelog Brda, a složit ćemo se svi sa tim: Zato što je Zemlja naš dom!!